Coronavirus

>>> Veelgestelde vragen

25 januari

Avondklok
Wanneer je tijdens de avondklok (21.00 - 04.30 uur) toch op straat moet zijn i.v.m. je bevalling of om andere redenen naar ons ziekenhuis moet (bijvoorbeeld bij klachten, spoed) dan heb je het formulier 'Eigen verklaring avondklok' nodig. Deze dien je - samen met je ID - bij je te hebben (op papier of digitaal) om eventueel aan te kunnen tonen.

Het formulier kun je downloaden via de volgende link:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok

Zorg dus dat je dit formulier alvast ingevuld in je handtas of 'ziekenhuistas' doet voor het geval dat. Denk ook aan dit formulier voor bijvoorbeeld een oppas. 

Laat de avondklok geen belemmering zijn wanneer je je zorgen maakt. Bij klachten of ongerustheid altijd je zorgverlener bellen! Houd vol en blijf gezond!

 


11 januari

Coronavaccinatie en zwangerschap
Sinds 6 januari 2021 is in ons land begonnen met vaccinatie tegen het coronavirus. Rondom het vaccineren in de zwangerschap heerst nog onduidelijkheid. De beroepsgroep van gynaecologen (NVOG) en de beroepsgroep van verloskundigen (KNOV) hebben samen een advies hierin uitgebracht, wat wij graag met jullie willen delen. Lees hier verder. 


22 december

Onze maatregelen en afspraken zijn weer aangepast:
Terugkomschema

 • Intake: telefonisch
 • Vitaliteitsecho fysiek
 • Termijn echo verrichten 10-11 weken, evt. uitstel mogelijk bij klachten (1-2 weken) 
 • Counseling: telefonisch
 • 16 weken fysieke controle, UO+RR
 • 19 weken SEO (echocentrum of praktijk), planning bij 19 weken, bij klachten dan nog ruimte voor uitstel
 • 24 weken telefonisch consult, fysiek op indicatie (hoog risico)
 • 27 weken Rh en Hb, uitwendige groei en bloeddrukmeting (RR)
 • 31 weken uitwendig onderzoek (UO) en RR/Anti D 
 • 33 weken telefonisch bevalpraatje en daarna korte controle UO + RR 
 • 35 weken UO en RR 
 • 37 weken UO en RR
 • 39 weken UO en RR 
 • 40 weken UO en RR 
 • 41 weken telefonisch consult, planning serotoniteitscontrole
  Serotoniteitscontrole bij 41 weken volgens protocol, maar sterk overwegen om direct inleiding te plannen in plaats van herhalen serotoniteitscontrole.

BELANGRIJK
Aanwezigheid partner toegestaan maar het advies is alleen te komen bij:

 • vitaliteitsecho
 • termijnecho
 • SEO
 • belangrijke gesprekken met een beslissend karakter

Alle andere afspraken en extra consulten zonder partner.

 • Geen studenten
 • Geen pretecho’s 
 • Mondkapje dragen zwangeren tijdens controlemomenten, niet tijdens partus. 
 • Mondkapje partner wanneer hulpverlener in dezelfde kamer is. 

9 december

Postief getest op corona?
Ben je zwanger en positief getest op corona? Laat het je verloskundige weten! 


20 oktober

Instructie gebruik mondneusmasker
Kom je naar ons ziekenhuis, dan is het dringend advies een mondneusmasker te dragen. In dit filmpje wordt een juist gebruik van de maskers uitgelegd. 


6 oktober
Aangescherpte regels bij CuraVita
Wij zorgen optimaal voor jou en je (aanstaande) kindje. Om goede zorg te blíjven leveren doen we er ook alles aan om corona het hoofd te bieden. Daarom houden we ons samen aan de aangescherpte regels, je vindt ze hier. Zo voorkomen we verspreiding van het virus.
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt: wat moet je doen als je zwanger bent en contact hebt gehad met iemand met klachten? Hoe gaat het met de kraambedcontroles door verloskundigen thuis? Wij hebben alle regels hier voor je op een rij gezet. Het terugkomschema vindt je op deze pagina.


8 september

Bezoekregeling, wie mogen op bezoek komen?
Nog altijd volgen wij de coronamaatregelen op. Omdat het aantal besmettingen in Nederland stijgt, hebben wij onze bezoekregeling hierop aangepast. De partner is de hele dag welkom op de kraamsuite. Broertjes en zusjes mogen 1x per dag op bezoek komen. Begeleiders van broertjes/zusjes mogen helaas niet mee naar binnen. Wij willen zorgen voor de beste start voor het nieuwe gezin en gezondheid staat voorop. Zodra de situatie het weer toelaat versoepelen wij de bezoekregeling. Raamvisite kan natuurlijk altijd.


3 augustus 

De coronacrisis is onder controle en we leren leven met het nieuwe normaal. Tijd voor een update.
Een van de fijne dingen die weer terug is, dat je niet alleen naar het spreekuur hoeft te komen. Toch zijn wij nog erg voorzichtig. Daarom vragen wij je om zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur te komen om zo min mogelijk contacten te hebben. Uiteraard snappen wij dat je graag je partner meeneemt en die is van harte welkom. Overige bezoekers hopen wij op een later moment weer met open armen te kunnen ontvangen.

Ook hanteren wij nog steeds een aantal basisregels (update: 5 oktober)

De spreekuurlocatie in Ouddorp is nog niet open.

Waar mogelijk vervangen wij persoonlijke afspraken bij CuraVita nog steeds voor een beeldbelafspraak via de BeterDichtbij app. Dit is fijn voor jou en voor ons om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken, maar ook nog eens heel laagdrempelig. Naast beeldbellen, kun je ons namelijk ook makkelijk via de app bereiken op een moment dat het jou uitkomt. Meer hierover lees je hier.


22 juni

Er is weer meer mogelijk in onze dienstverlening.
We zetten op een rijtje wat er weer kan:
Wij zijn heel blij dat wij aan jullie kunnen laten weten dan vanaf vandaag broertjes en zusjes weer welkom zijn op de kraamsuites. Om het besmettingsrisico van het coronavirus zo laag mogelijk te houden, hanteren we 1 bezoekmoment per dag. Ook tijdens de bevalling is het weer toegestaan om, naast je partner, een extra persoon mee te nemen.

Bij de afspraken op het spreekuur mag 1 persoon meekomen met de zwangere.

De intake is door de coronamaatregelen telefonisch geworden. Vanaf vandaag krijg jij de keuze of je de intake fysiek wilt of dat je de intake wil doen via beeldbellen/telefonisch.
Ook bij de controle bij 16 weken krijg je de keuze of je deze fysiek of via beeldbellen/telefonisch wilt doen.

De controles bij 24 en 33 weken blijven telefonisch of via beeldbellen.

In de kraamweek komt de verloskundige vanaf nu 2x per kraamweek (i.p.v. 1x) thuis langs. De overige kraambedvisites gebeuren telefonisch of via beeldbellen.

We blijven afwegen welke diensten we al dan niet kunnen uitbreiden. We houden jullie hiervan op de hoogte via Facebook en/of onze website.

Team CuraVita


8 juni

Verdere verruiming coronamaatregelen
Het crisisteam van de coöperatie Zuid aan Zee heeft besloten om de coronamaatregelen verder te verruimen. Deze maatregelen gelden alleen voor zwangeren die niet besmet zijn met het coronavirus en geen coronaverschijnselen hebben.

 • Partners mogen mee met alle zwangerschapscontroles. Het advies blijft wel om zoveel mogelijk alleen te komen.
 • Tijdens de bevalling zullen de aanwezige zorgverleners een mondkapje én spatbril dragen.
 • De kraambedvisites blijven zoveel mogelijk telefonisch. Per kraambed willen we minimaal
  1 fysieke kraambedvisite doen.
 • Voorlichtingsbijeenkomsten gaan vooralsnog niet door.

We blijven afwegen welke diensten we al dan niet kunnen uitbreiden en houden jullie op de hoogte via facebook en/of onze website.


8 mei 

Verruiming coronamaatregelen, wat houdt dit voor jou in?
Op 6 mei gaf premier Rutte een persconferentie over het verruimen van de coronamaatregelen. Hier is veel over nagedacht. In de media is het bericht verschenen met opties voor verruiming. Een van die maatregelen is dat partners weer bij de echo’s mogen zijn. Het bericht geeft verder aan dat de voorgestelde verruiming niet in overeenstemming hoeft te zijn met het lokale beleid van ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken. 

De coöperatie Zuid aan Zee, waartoe het ziekenhuis, diverse kraamcentra en de verloskundigen praktijken behoren, maakt lokale afspraken voor de verruiming.
De volgende verruimende maatregelen voeren we per 11 mei in:

 1. De vitaliteitsecho wordt weer aangeboden.
 2. Partners zijn welkom om mee te komen naar de vitaliteitsecho, termijnecho en 20-weken echo (SEO).
 3. De controle rond 16 weken wordt weer op de praktijk/ in het ziekenhuis in plaats van telefonisch.

We blijven afwegen welke diensten we al dan niet kunnen uitbreiden en houden jullie op de hoogte via facebook en/of onze website.


 4 mei

KOM ALLEEN!
Langzaamaan start de reguliere zorg in het ziekenhuis weer op. Hierdoor wordt het drukker in het ziekenhuis en in de wachtkamer.
Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden, mogen partners en/of begeleiders NIET meer mee het ziekenhuis in. Zij mogen dus ook NIET in de wachtruimte wachten, maar moeten buiten het ziekenhuis wachten.
Dit is helaas niet de gastvrijheid die jullie van ons gewend zijn, maar helaas wel noodzakelijk om het besmettingsrisico laag te houden.

We rekenen op jullie begrip!


29 april

Het kabinet en het RIVM hebben versoepelende maatregelen opgesteld in het kader van het coronavirus. Ook wij hebben onze maatregelen hierop aangepast. In deze brief lees je er meer over.


16 april

Blijf niet weg van zorg uit angst voor corona is de oproep van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ.

Zwangeren, kraamvrouwen en hun partners en gezinnen kunnen met een gerust hart terecht in de zorginstellingen van hun voorkeur. Zij worden met klem aangeraden hun afspraken gewoon door te laten gaan en de instellingen niet te mijden. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Zuidwest Nederland benadrukt dat de kans om in die instellingen besmet te raken met het coronavirus minimaal is. Lees hier verder.


Update wijzigingen verloskundige zorg 31 maart 2020

Beste zwangeren en partners, 
We hebben update voor jullie over de wijzigingen in de verloskundige zorg. Lees er meer over in deze brief


maart 2020

Beste zwangeren en partners,

Door de snelle uitbraak van het coronavirus (COVID-19) hebben wij verschillende aanpassingen in onze zorgverlening moeten doen. Hierdoor kunnen wij jullie niet de zorg geven die jullie van ons gewend zijn. Hieronder vinden jullie een overzicht van alle aanpassingen. 

Telefonisch spreekuur en BeterDichtbij App
Afgelopen dagen hebben wij veel telefoontjes gehad. Voor niet-spoed vragen willen wij jullie verzoeken om contact met ons op te nemen via de BeterDichtbij App. Als je ons toch graag wilt spreken, hebben wij een telefonisch spreekuur ingepland van 14.00 - 15.00 uur. Voor vragen, klachten, etc. zijn wij dan telefonisch bereikbaar op 06 51 463 788. Voor spoedgevallen mag je ons uiteraard altijd bellen op dit nummer!

Zwangerschap

 • Enkele dagen voor je afspraak wordt je gebeld door één van onze verloskundigen. Telefonisch worden zoveel mogelijk zaken besproken, zodat we de afspraak bij CuraVita zo kort mogelijk kunnen houden.
 • Intakes en nacontroles worden volledig telefonisch gedaan.
 • Het aantal controles is aangepast:
  • De eerste echo vindt plaats bij 10-11 weken.
  • Bij 16, 24 en 33 weken zwangerschap krijg je een telefonisch consult.
  • Rond de 19 weken wordt de 20-weken echo gepland.
  • Bij 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken zwangerschap word je eerst gebeld, maar word je ook bij CuraVita verwacht om o.a. je bloeddruk te meten en om naar het hartje te luisteren.
  • Bij 32 en 36 weken wordt een groeiecho verricht indien dit medisch noodzakelijk iso.
  • Ben je zwanger van een meerling? Dan word je vóór alle controles gebeld, maar word je ook bij CuraVita verwacht voor de controles. Je hebt dan dus bij 16, 24 en 33 weken ook een gewone afspraak staan.
 • Wanneer je klachten hebt van het coronavirus (hoesten, keelpijn/verkouden, kortademig) geef dit dan duidelijk aan tijdens de telefonische afspraak of neem telefonisch contact met ons op! Kom NIET naar je afspraak!
 • Alle afspraken in Ouddorp worden verplaatst. De afspraken in Middelharnis gaan wel gewoon door.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar een afspraak. Een eventuele partner/begeleider die meegekomen is, mag wachten in de wachtkamer. De zwangere wordt alleen in de spreekkamer verwacht
 • Houd in het ziekenhuis en in de wachtkamer afstand van elkaar!

Bevalling

 • Bevallingen gaan uiteraard gewoon door. We geven de voorkeur aan een thuisbevalling, omdat dit op dit moment veiliger is. Op dit moment is poliklinisch bevallen ook nog mogelijk.

Kraambed

 • Op de kraamsuites in het ziekenhuis is bezoek NIET toegestaan. Alleen de partner mag aanwezig zijn
 • In de kraamweek wordt één huisbezoek gedaan door de verloskundige. Afhankelijk van de situatie zal de verloskundige bepalen wanneer dit is
 • De overige kraambedvisites worden telefonisch of d.m.v. beeldbellen door de verloskundige gedaan. Zij wil jou als kraamvrouw en de kraamverzorgster graag spreken
 • Wees terughoudend met bezoek
 • Op het moment dat de verloskundige komt, graag geen bezoek in huis aanwezig.

Via deze website en via de Facebook van CuraVita houden wij jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Team CuraVita

De coronacrisis is onder controle en we leren leven met het nieuwe normaal. Tijd voor een update.

Een van de fijne dingen die weer terug is, dat je niet alleen naar het spreekuur hoeft te komen. Toch zijn wij nog erg voorzichtig. Daarom vragen wij je om zoveel mogelijk alleen naar het spreekuur te komen om zo min mogelijk contacten te hebben. Uiteraard snappen wij dat je graag je partner meeneemt en die is van harte welkom. Overige bezoekers hopen wij op een later moment weer met open armen te kunnen ontvangen. 

Ook hanteren wij nog steeds een aantal basisregels 


De spreekuurlocatie in Ouddorp is nog niet open.