Kraamtijd

Eerste 10 dagen

De eerste 10 dagen na je bevalling worden jullie begeleid door de kraamverzorgende en de verloskundige. De kraamverzorgende is elke dag bij jullie. De verloskundige komt afhankelijk van je situatie bij jullie thuis langs of ze neemt telefonisch contact op. Uiteraard mag je ook altijd zelf bellen. Tijdens de huisbezoeken komen de bevalling, je (lichamelijke en psychische) herstel en anticonceptie aan de orde en kun je je vragen stellen. Wanneer het nodig is, overlegt de verloskundige met de lactatiekundige, fysiotherapeut, huisarts, gynaecoloog of kinderarts.

Dag 5 tot 7

Tussen de 5e en 7e dag na de geboorte van de baby komt een medewerker van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) langs voor de gehoortest en de hielprik. Je hoeft hiervoor niets te doen. De gehoortest is pijnloos en je krijgt hiervan meteen de uitslag. Bij de hielprik wordt een beetje bloed afgenomen om dit te laten testen op ernstige en zeldzame ziektes. De uitslag kan vijf weken duren.

Na 10 dagen

De huisarts en het consultatiebureau nemen de zorg over. Het consultatiebureau neemt 1-2 weken na de bevalling contact met jullie op voor een eerste gesprek thuis. Mochten jullie nog vragen hebben over de zwangerschap, bevalling of kraambed, dan kunnen jullie altijd bij ons terecht.

Na 6 weken

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Na 6 weken is er nog een nacontrole op de praktijk van de verloskundige. Hier komen nogmaals je lichamelijke en psychische herstel, klachten, de bevalling en onze geleverde zorg aan de orde. We vinden het altijd leuk als je dan ook je baby meeneemt.