U bevindt zich hier:Home»Overige Pagina's»Nieuws»Coronavaccinatie en zwangerschap

Coronavaccinatie en zwangerschap

Sinds 6 januari 2021 is in ons land begonnen met vaccinatie tegen het coronavirus. Rondom het vaccineren in de zwangerschap heerst nog onduidelijkheid. De beroepsgroep van gynaecologen (NVOG) en de beroepsgroep van verloskundigen (KNOV) hebben samen een advies hierin uitgebracht, wat wij graag met jullie willen delen.

De kans op het ontwikkelen van een ernstige en kritieke coronabesmetting is voor zwangere vrouwen klein. Toch blijkt de laatste tijd steeds meer dat zwangere vrouwen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een ernstige en kritieke coronabesmetting dan niet-zwangere vrouwen.

Veel bekende vaccins (zoals het griepvaccin en het kinkhoestvaccin) zijn veilig in de zwangerschap. Het coronavaccin werkt iets anders dan deze vaccins, maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat het coronavaccin schadelijk zou zijn in de zwangerschap. Omdat het coronavaccin niet onderzocht en getest is voor gebruik in de zwangerschap, staat in de bijsluiter van het vaccin dat gebruik in de zwangerschap niet geïndiceerd is en dat het wordt afgeraden om binnen twee maanden na toediening van het vaccin zwanger te worden.

Het advies van de KNOV en de NVOG is om gezonde zwangere vrouwen niet standaard te vaccineren. Wel adviseren zij om zwangere vrouwen met onderstaande ziekten wel te vaccineren.

  • Vrouwen met chronische luchtweg- of longproblemen die onder behandeling zijn van een longarts.
  • Chronische hartpatiënten die daardoor in aanmerking komen voor een griepprik.
  • Vrouwen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.
  • Vrouwen met een nierziekte die moeten dialyseren of wachten op niertransplantatie.
  • Vrouwen met een verminderde weerstand tegen infecties (door bijv. een auto-immuunziekte, bloedziekte, kanker of na een orgaan- of stamceltransplantatie).
  • Vrouwen met een HIV-infectie die (nog) niet onder behandeling zijn van een arts.
  • Vrouwen met een ernstige leverziekte.
  • Vrouwen met zeer ernstig overgewicht (BMI >40).
  • Vrouwen die werken in een beroep waarbij ze grote kans hebben op blootstelling aan het coronavirus en die in aanmerking komen voor een coronavaccinatie (bijvoorbeeld werkzaam in verpleeghuizen, acute zorg, gehandicaptenzorg, enz.).

Voorkeur voor het tijdstip van vaccineren gaat uit naar het 2e of 3e trimester, maar ook een toediening in het 1e trimester is veilig.

Vooralsnog zien de beroepsgroepen geen bezwaar tegen een vaccinatie als je een kinderwens hebt en/of een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Ook in de borstvoedingsperiode kan het vaccin veilig toegediend worden.

Zodra er over dit onderwerp meer bekend is, zullen wij dit jullie laten weten!

Deel dit nieuwsbericht