Miskraam

Een miskraam is helaas niet te voorkomen. Niet iedere zwangerschap gaat goed. Gemiddeld 15 tot 20% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Bij signalen van een miskraam kun je altijd de verloskundige bellen.

Wat is een miskraam

Een miskraam is het verlies van een zwangerschap tot 16 weken. Dit komt meestal omdat de zwangerschap in aanleg niet goed is en daarom eindigt in een miskraam. Bij een miskraam is er sprake van bloedverlies en/of krampen. 

Hoe herken je een miskraam

Het kan zijn er geen kloppend hartje te zien is tijdens één van de echo’s. Een miskraam kan ook beginnen met steeds bloedverlies en menstruatieachtige krampen. Dit kan een aantal uur duren. Zodra de miskraam compleet is, wordt het bloedverlies minder en verdwijnt de buikpijn. Spontaan bloedverlies of menstruatieachtige krampen zijn niet altijd tekenen van een beginnende miskraam. Heb je vragen, bel ons gerust.

Wanneer neem je contact op

Bel direct de verloskundige of huisarts als je hevig bloedverlies hebt, je niet goed voelt (duizelig, zweten en/of flauw vallen), koorts hebt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam. Neem contact op bij: ongerustheid, hevige buikkrampen, blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam.

Een miskraam: hoe verder?

Indien er een miskraam is vastgesteld, dan zijn er verschillende opties:

  • Afwachten tot de miskraam op natuurlijke manier op gang komt
  • Behandeling met medicijnen om de miskraam op gang te brengen
  • Een curettage (schoonmaken van de baarmoeder) in het ziekenhuis

Je gynaecoloog, echoscopiste of verloskundige zal de verschillende mogelijkheden met je bespreken.

Herstel na een miskraam

Na een week of twee is het lichaam meestal volledig hersteld van een miskraam. Drie tot acht weken is een normale termijn waarbinnen de eerste menstruatie weer volgt. Maak je niet ongerust als dit bij jou niet zo is. Ieder lichaam is anders. Na de miskraam is het mogelijk direct weer zwanger te worden.

Het psychische herstel kan langer duren. Geef jezelf de tijd. Het omgaan met het verlies van een zwangerschap is voor elke vrouw en partner anders. Belangrijk is om de tijd te nemen om het een plekje te geven op een manier die bij jullie past. Het kan soms helpen om anderen erbij te betrekken of om erover te schrijven.