Seksualiteit

Seksualiteit

In de zwangerschap en na de bevalling kan er op het gebied van seksualiteit veel veranderen. Veel vrouwen merken dat de behoefte aan seksueel actief zijn, veranderd is in meer of juist mindere mate. De lichamelijke conditie en stemming spelen hierin een rol.
Ook bij de partner kan de behoefte en beleving veranderen. De één vind het zwangere lichaam heel aantrekkelijk en de ander is juist bang het kind door de geslachtsgemeenschap te beschadigen. Die angst is niet nodig: de baby wordt goed beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is goed afgesloten. De beleving en frequentie van de geslachtsgemeenschap kan dus tijdens de zwangerschap anders zijn dan jullie gewend zijn; toch kan het zeker een periode van bijzondere intimiteit zijn.

Zwangerschap

Wat betreft de zwangerschap zijn er geen beperkingen in geslachtsgemeenschap. Het is geen gevaar voor het kind, ook niet als je eerder een miskraam hebt gehad. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan vanuit de vrouw gezien de zin verminderd zijn. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen van vermoeidheid en misselijkheid. In het tweede trimester van de zwangerschap zijn vrouwen vaak energieker, waardoor de behoefte kan toenemen. Door een betere doorbloeding van de vagina kun je makkelijker opgewonden raken en kan het gevoel intenser zijn. Het kan zijn dat de vagina droger of juist vochtiger is. Tijdens en na een orgasme kan de samentrekking van de spier van de baarmoeder wat langer aanhouden. Dit verdwijnt vanzelf weer. In de laatste maanden voor de bevalling kan de buik meer in de weg zitten. Bepaalde houdingen bij gemeenschap kunnen dan niet meer prettig zijn.

Let op: indien je bloedverlies of vruchtwaterverlies hebt, of op advies van je verloskundige of gynaecoloog, wordt het (voor een bepaalde periode) afgeraden om geslachtsgemeenschap te hebben.

Na de bevalling

De eerste periode is er vaak weinig ruimte voor seksualiteit. Daarnaast ben je lichamelijk nog aan het herstellen van de bevalling. Nadat het bloedverlies is gestopt en zodra er de behoefte aan is, kan de seksuele relatie weer worden opgepakt. De eerste keer gemeenschap is vaak voor beiden spannend. Het opgewonden of vochtig worden kan hierbij wat moeilijker gaan, met name bij borstvoeding. Ook kan het in het begin wat pijnlijk zijn. Als de pijnklachten bij de geslachtsgemeenschap blijven bestaan, neem dan contact met de verloskundige of huisarts op.

Hebben jullie vragen over seksualiteit, bespreek ze gerust met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.