U bevindt zich hier:Home»Overige Pagina's»Nieuws»Zwanger en COVID-vaccinatie? Update

Zwanger en COVID-vaccinatie? Update

Beste zwangeren,

Recent heeft een landelijke werkgroep van de beroepsverenigingen van gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en microbiologen het advies gegeven aan alle zwangeren om zich te laten vaccineren tegen het Coronavirus (officieel het SARS-COV2 virus) om COVID-19 te voorkomen. 

Geen noemenswaardige bijwerkingen
Zwangeren blijken een hoger risico te hebben op een ernstiger beloop van COVID-19 dan niet zwangeren van dezelfde leeftijd. Tot voor kort was veiligheidshalve het advies om alleen zwangeren met een onderliggende ernstige ziekte te vaccineren. Inmiddels zijn er in de Verenigde staten circa 90.000 zwangeren gevaccineerd met de zogenaamde mRNA vaccins (van Pfizer en Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. We weten nu dus dat deze vaccins veilig zijn in de zwangerschap voor moeder en kind.

Borstvoeding en kinderwens
Vaccinatie is ook veilig voor vrouwen die borstvoeding geven en ook veilig voor vrouwen ( en mannen) met een kinderwens.

Oproep voor vaccinatie?
Vooralsnog worden zwangeren niet met voorrang opgeroepen voor een vaccinatie, maar als je een oproep krijgt is het advies van alle praktijken binnen de IGO Zuid aan Zee om je te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA vaccin en dat kan veilig gebeuren gedurende de hele zwangerschap.
Het is niet ondenkbeeldig dat zwangeren binnenkort wel met voorrang opgeroepen gaan worden. We houden jullie hierover op de hoogte.

Deel dit nieuwsbericht