Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en je hormoonspiegel. Hierdoor kunnen allerlei klachten optreden. We geven je een overzicht van de meest voorkomende klachten. Maak je je zorgen of heb je vragen, dan mag je ons altijd bellen!

Misselijkheid 

Misselijkheid treedt vooral op in de eerste 3-4 maanden van de zwangerschap door zwangerschapshormonen. Het kan op alle momenten van de dag optreden. Een bekende kwaal is ochtendmisselijkheid. Heb je last van extreme misselijkheid en veelvuldig overgeven, neem dan contact met ons op. Probeer kleine beetjes verdeeld over de dag te eten en te drinken. Eet met name licht verteerbaar voedsel.

Maagzuur 

Maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Doordat de kringspier van de maag is verslapt en de slokdarm minder goed afsluit kan (brandend) maagzuur makkelijker in de slokdarm komen. Probeer regelmatig, kleine beetjes te eten. Het gebruik van Rennies of Gaviscon is geen probleem.

Vermoeidheid 

Door veranderingen in de hormoonspiegels kun je erg moe zijn. Vooral in de eerste 3 maanden. Het lichaam past zich aan de zwangerschap aan. Een laag ijzergehalte is zelden de oorzaak. Geef, als het even kan, toe aan de vermoeidheid. Probeer ’s avonds op tijd naar bed te gaan en eventueel ’s middags even te rusten.

Bekkenklachten 

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam het hormoon progestoron aan, waardoor de bekkengewrichten kunnen verweken. Door de zwaarte van de buik verandert ook de lichaamshouding. Hierdoor kunnen rug- en bekkenklachten ontstaan. Bij ernstige klachten kunt je altijd contact opnemen met een bekkentherapeut of fysiotherapeut. Je hebt hiervoor geen verwijsbrief nodig.

Harde buiken

Harde buiken komen regelmatig voor tijdens de zwangerschap, met name in de laatste 2 maanden. Als er geen onderliggende oorzaak is gevonden zoals een vaginale infectie, blaasontsteking en/of stress, dan hoeft dit geen probleem te zijn. De baarmoeder trekt samen tot een harde bal. Dit kan spontaan gebeuren of door bijvoorbeeld kindsbewegingen of een drukke dag. Harde buiken zijn niet pijnlijk, komen onregelmatig, nemen niet toe in kracht en zakken meestal na paar uur weer af. Warmte van een kruik, douche of bad kan verlichting geven en prettig zijn. Ook mag je 1000 mg paracetamol innemen. Neem bij twijfel contact met ons op.