Miskraam

Miskraam

Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap tot 16 weken. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 20.000 vrouwen een miskraam. De zwangerschap was in aanleg niet goed en daarom eindigt de zwangerschap in een miskraam.
Er zijn twee manieren om een miskraam te herkennen. Het kan zijn dat er bij één van de echo’s te zien is dat er geen hartactie is. Ook kan het zijn dat de miskraam spontaan op gang komt door bloedverlies.

Indien er een miskraam is vastgesteld, dan zijn er verschillende opties:

  • afwachten tot de miskraam op natuurlijke wijze op gang komt
  • met behulp van medicatie de miskraam op gang brengen
  • een curettage (schoonmaken van de baarmoeder) laten verrichten door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

De gynaecoloog, echoscopiste of verloskundige zal deze opties met je bespreken.

Eerste tekenen miskraam

De eerste tekenen van een miskraam (spontaan of met behulp van medicatie) zijn vaak bloedverlies en/of menstruatieachtige krampen. Dit kan een aantal uren duren. Zodra de miskraam compleet is, wordt het bloedverlies minder en verdwijnt de buikpijn. Let goed op dat je je niet duizelig voelt en dat je niet teveel bloed in korte tijd verliest. Neem bij twijfel altijd contact op met de verloskundige.
Spontaan bloedverlies of menstruatieachtige krampen zijn niet altijd tekenen van een beginnende miskraam. Heb je vragen, bel ons gerust.

Herstel na een miskraam

Na een week of twee is het lichaam meestal volledig hersteld van een miskraam. Het psychische herstel kan langer duren, dit verschilt per vrouw. Drie tot acht weken is een normale termijn waarbinnen de eerste menstruatie weer volgt. Maak je niet ongerust als dit bij jou niet zo is. Ieder lichaam is anders. Na de miskraam is het mogelijk direct weer zwanger te worden.