Praktische zaken

Praktische zaken

Erkenning

Denk voor de bevalling vast na over de erkenning van de baby door je partner als jullie niet getrouwd zijn. Meer informatie over erkenning van de baby is te vinden op de website van de gemeente waar je woonachtig bent.

Aangifte

Binnen 3 dagen na de geboorte van je kind moet je aangifte doen bij het gemeentehuis Goeree-Overflakkee (Middelharnis). Is het niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan moet je dat op de 1e werkdag na het weekend of de feestdag doen. Dit geldt dus ook als je bevalt in één van de kraamsuites. Je moet hiervoor online een afspraak maken. Vergeet het identiteitsbewijs van jezelf en je partner niet. Eventueel moet je de akte van erkenning of naamkeuze meenemen. Bij de aangifte krijgt je automatisch een BSN-nummer thuis toegestuurd voor jullie baby.

Verzekering

Na de bevalling moeten jullie je kind binnen 4 maanden aangeven bij de zorgverzekering van jezelf of je partner.

Identiteitsbewijs

Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Bijschrijvingen van een kind in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig. 

Restanten kraampakket

De stichting Baby Hope heeft als doel de verloskundige voorzieningen in ziekenhuizen in onder andere Benin (West-Afrika) te verbeteren. Dit doen zij door het inzamelen van de ongebruikte materialen uit het kraampakket (medische materialen voor een bevalling) in Nederland. In de praktijk blijkt dat regelmatig maar een klein deel van het door de zorgverzekeraar aan de zwangere vrouw ter beschikking gestelde kraampakket wordt gebruikt. Het restant wordt na verloop van tijd weggegooid, terwijl het een basis kan zijn voor betere hygiëne tijdens bevallingen en hierdoor indirect kan bijdragen aan een afname van de moedersterfte en zuigelingensterfte in Afrika. Kijk voor afleveradressen op  www.stichtingbabyhope.org
Ook kun je de restanten van kraampakketten bij ons inleveren. Wij zorgen dan dat deze op de juiste plek terecht komen.

Cursus ´EHBO bij zuigelingen en kinderen´

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij zuigelingen en kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereen EHBO.nl. Wacht dus niet langer en start nu met de cursus!
Schrijf je in via deze link en ontvang als cliënt van CuraVita korting!