Wat moet je thuis regelen

Voordat u gaat bevallen moeten een aantal zaken geregeld worden. Denk aan:

Babyuitzet

Zie hiervoor een digitale uitzetlijst. Dit zijn niet allemaal verplichte items, het is een indicatie.

Kraamzorg

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap kraamzorg regelt voor de periode nà de geboorte. Dit wordt besproken tijdens de intake. Later in de zwangerschap komen we hierop terug. Het is belangrijk om tijdens de kraamperiode een gediplomeerd kraamverzorgster te hebben die de controles en verzorging van moeder en kind de eerste acht dagen in de gaten houdt.

Klossen en ondersteek

Klossen zijn nodig om het bed ongeveer 90 cm te verhogen. Je kunt deze lenen of aanschaffen. Ook als je niet thuis wilt bevallen moet het bed op klossen staan vanaf de 37e week van de zwangerschap. Dit is nodig om overbelasting van de rug van de kraamverzorgster te voorkomen bij controles, bed verschonen en overige hulp. Een ondersteek is nodig voor het opvangen van de placenta bij een thuisbevalling.

Kraampakket

Naast klossen en een ondersteek is het belangrijk dat het kraampakket aanwezig is. Dit is een pakket met benodigdheden voor de verloskundige en kraamverzorgster die zij gebruiken tijdens en na de thuisbevalling en de kraamperiode. In dit pakket zit onder andere een bedzeil om het matras te beschermen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket als je aanvullend verzekerd bent.
Je zorgverzekeraar kan je vertellen of je recht hebt op een kraampakket. Indien je geen recht hebt op een kraampakket dan kun je deze zelf aanschaffen via de apotheek, drogisterij of babyspeciaalzaken.