Keizersnede

Keizersnede

Soms is een vaginale bevalling niet mogelijk en besluit de gynaecoloog tot een keizersnede. Bijvoorbeeld als de baby in stuitligging ligt of als je al meerdere keren een keizersnede hebt gehad. Ook tijdens een vaginale bevalling kan besloten worden tot een keizersnede, bijvoorbeeld als de ontsluiting niet vordert of de baby met spoed geboren moet worden. Meestal krijg je dan een ruggenprik, waardoor je de bevalling zo bewust mogelijk meemaakt. Bij spoedsituaties kan gekozen worden voor algehele narcose. Je partner mag bij de keizersnede aanwezig zijn. Als alles goed gaat, krijg je in de operatiekamer je baby op je borst voor de eerste moeder-kind-binding.

Na een keizersnede

Na een keizersnede blijf je ongeveer 2-3 dagen in de kraamsuite. Je partner mag dag en nacht bij jullie blijven. Zo kun je je vast voorbereiden op de situatie thuis. 

Natuurlijke keizersnede (gentle sectio)

Bij Curavita is ook de zogenaamde natuurlijke keizersnede of gentle sectio mogelijk. Een natuurlijke keizersnede is meestal alleen mogelijk bij een geplande keizersnede. Via een buikoperatie proberen wij je baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen. Jij en je partner zien de baby geboren worden, waarna de baby direct op je borst wordt gelegd. Dit is goed voor het huid-op-huid contact en de binding tussen moeder en kind. Ben je van plan borstvoeding te geven en heb je een geplande keizersnede, dan is deze manier van werken ook goed voor het op gang komen van de borstvoeding. Vraag tijdens het spreekuur bij de gynaecoloog naar meer informatie.