Inleiden

Inleiden

Het kan zijn dat je moet worden ingeleid vanwege een medische indicatie of als je meer dan 41-42 weken zwanger bent (serotiniteit). Het inleiden van een bevalling is niets anders dan de bevalling op gang brengen. Als de baarmoedermond ‘onrijp’ is kan dat op verschillende manieren:

  • Via een ballonkatheter
    Als je nog geen of minimaal ontsluiting hebt dan wordt er via een vaginaal toucher of via een eendenbek (spreider van vagina) een ballonkatheter in de baarmoedermond geplaatst. Als de katheter geplaatst is, wordt de ballon opgeblazen. De ballon geeft druk en prikkeling op de baarmoedermond, waardoor deze kan gaan ontsluiten. Na enige tijd glijdt de ballonkatheter vanzelf naar buiten. Vaak is het nodig om via een infuus weeënopwekkers (oxytocine) toe te dienen.

    • Via vaginale tabletten
    Soms brengt de gynaecoloog of verloskundige vaginale tabletten in om de baarmoedermond te ‘rijpen’. Je kunt hier harde buiken of krampen van krijgen, wat zorgt voor ontsluiting.

Als de baarmoedermond ‘rijp’ is en je 2-3 centimeter ontsluiting hebt, kunnen de vliezen worden gebroken. Door de druk van het hoofd en het vrijkomen van hormonen (prostaglandines) komt de bevalling op gang. Als het nodig is, word een infuus met weeënopwekkers (oxytocine) toegediend. Deze dosering kan stapsgewijs omhoog. Op deze manier proberen wij een zo natuurlijk mogelijk verloop van de bevalling te bewerkstelligen. Gedurende de bevalling wordt de conditie van de baby in de gaten gehouden middels het CTG (cardiotocogram of hartfilmpje)
Reken voor het inleiden van een bevalling op een ziekenhuisopname van 2 tot 3 dagen. De bevalling is hierbij niet meegerekend.