Eerste tekenen van de bevalling

De bevalling kondigt zich aan door ontsluitingsweeën (90%) of het breken van de vliezen (10%). Je kunt beetje bloed verliezen; dit kan geen kwaad.

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën komen regelmatig. Meestal begint het geleidelijk aan qua sterkte en frequentie en worden ze naar gelang de tijd vordert sterker en regelmatiger. Wanneer je denkt dat dit het geval is en de bevalling waarschijnlijk begonnen is, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige. 

Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen merkt je doordat je ineens een grote hoeveelheid vocht verliest. Dit kan continue blijven lopen, maar ook in kleine beetjes (met name bij beweging van jezelf of het kind). Normaal gesproken ruikt vruchtwater zoetig en is kleurloos, wit of rozig. Twijfelt je, leg dan een kraamverband in je ondergoed en wacht een uur af. In geval van vruchtwater is het verband nat, in geval van vaginale afscheiding blijft dit er op liggen. Het is prettig als je het verband bewaard, zo kunnen wij goed beoordelen of je daadwerkelijk vruchtwater verliest. Aan het einde van de zwangerschap is het namelijk mogelijk dat je onbedoeld wat urine verliest. Daarnaast is het normaal dat er meer waterdunne afscheiding is.