Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten

Naweeën en bloedverlies

Na de bevalling moet de baarmoeder krimpen naar de plek van voor de zwangerschap. Dit geeft pijnlijke krampen die ook wel naweeën worden genoemd. Tijdens het geven van borstvoeding kunnen deze meer optreden onder invloed van oxytocine, het hormoon wat toeschieten van de melk en het krimpen van de baarmoeder bevorderd. Je mag bij pijn eventueel een paracetamol innemen.

Op de plek van de placenta (nageboorte) zit nu een groot wondbed dat moet worden ‘schoongespoeld’. Je kan de eerste week na de bevalling een flinke menstruatie met stolsels verwachten. Deze stolsels kunnen zelfs zo groot zijn als een vuist. Hierna wordt het bloedverlies met de week minder. Als je geen borstvoeding geeft, kun je je eerste menstruatie ongeveer 6 weken na de bevalling verwachten. Geef je borstvoeding dan kan het tot een jaar duren voor je je eerste menstruatie hebt. Dit is afhankelijk van de tijd en frequentie van de borstvoeding.

Bekkenbodem, vagina en buikwand
De bekkenbodem heeft na de verslapping tijdens de zwangerschap en de rek tijdens de bevalling 3 – 6 maanden nodig voor herstel en terugkeer. Pijnklachten van de hechtingen en moeite met het ophouden van urine of ontlasting moet u dus de tijd geven. Dit geldt ook voor de buikwand. 

 

Stuwing
Na de bevalling komt onder invloed van hormonen de melkproductie op gang. Door het zuigen van de baby neemt deze toe. Rond dag 4 – 5 na de bevalling kan stuwing ontstaan, de borsten zijn gezwollen en pijnlijk. Dit kan gepaard gaan met lichte temperatuursverhoging. Meestal duurt dit maximaal 24 uur en zal verminderen als de baby goed drinkt. Als je geen borstvoeding geeft, kunt je het beste de borsten niet stimuleren en een strakke bh dragen. Je mag paracetamol innemen tegen de pijn.

Psychische veranderingen en stemming
De dagen na de bevalling zijn een periode van geluk, maar ook een periode vol veranderingen. Het einde van de zwangerschap en de bevalling zijn soms moeilijk en stressvol geweest. Je hebt de zorg voor en onzekerheid over je baby, je hebt vaak een verstoorde nachtrust en ook de relatie met je partner verandert. Daarnaast ondergaat je lichaam in korte tijd veel veranderingen. Dit alles geeft soms stemmingswisselingen en kan gepaard gaan met de zogenaamde kraamtranen. Deze tranen komen voor bij 50 – 70% van alle kraamvrouwen en worden dan ook tot de ‘normale’ verschijnselen in de kraamperiode gerekend. Rust en beperking van bezoek zijn hierin gouden regels.

Als je pijn, koorts, vragen of twijfel heeft mag je ons altijd direct bellen via 06 51 46 37 88. De verloskundige geeft antwoord of stemt samen met je af welke zorg je nodig hebt.